Waar pas jij nu eigenlijk echt?

okt 26, 2023

Eén: bedrijfscultuur. Twee: goede werkomstandigheden. Drie: opleidingsmogelijkheden. Het zijn de top drie redenen waarom iemand kiest voor een werkgever en zich geëngageerd voelt om er op lange termijn te blijven. Dat is wat startende ingenieurs aangeven na hun eerste ervaringen op de arbeidsmarkt (bron: Startbaanenquête ie-net 2022).

Bedrijfscultuur, allemaal goed en wel. Maar hoe weet je wanneer je met een passende bedrijfscultuur te maken hebt? Zeker in een fase waarin je bedrijven nog niet kent. Niet simpel. Toch vertellen meer signalen dan je denkt iets over de cultuur in een bedrijf. De tips van onze experts:

 

  1. Weet wat jij nodig hebt om te evolueren
    Een passende bedrijfscultuur is voor iedereen anders. Een omgeving die jou doet groeien en waar je jezelf kan ontplooien is voor jou wellicht een ander verhaal dan voor de collega-ingenieurs met wie je bent afgestudeerd. Jouw persoonlijkheid, ambities en levensvisie zijn allemaal factoren die bepalen in welke omgeving jij je goed voelt. Jezelf goed kennen, daar begint het dus mee.

  2. Ga op online onderzoek uit
    Niet zaligmakend, wel de moeite om te checken. De website van het bedrijf en de socials. Waarom? Je krijgt er een indruk van hoe een bedrijf communiceert, hoe het in interactie gaat met de buitenwereld en welke missie en waarden het bedrijf nastreeft. Ludiek geformuleerd, wetenschappelijk onderbouwd. Rechttoe, rechtaan. Welke stijl trekt jou het meeste aan?

“Net zoals het bedrijf mag aftasten of jij past binnen het bedrijf, mag jij evengoed het omgekeerde doen.”

  1. Tast af tijdens het sollicitatieproces
    In een sollicitatiegesprek hoeft het niet alleen maar over jou te gaan. Net zoals het bedrijf mag aftasten of jij past binnen het bedrijf, mag jij evengoed het omgekeerde doen. Hoe? Door te vragen en door te vragen: hoe word ik als nieuwe collega begeleid? Kan ik al eens kennismaken met het team en de omgeving waarin ik terechtkom? Hoe zit het met doorgroeimogelijkheden horizontaal of verticaal?

  2. Onderschat je buikgevoel niet
    Je meteen op je gemak voelen. Een kruisverhoor doorstaan. Monologen aanhoren. Een vreemde interactie tussen twee interviewers. Doorheen het sollicitatiegesprek bekruipt jou een bepaald gevoel. Soms is dat ongetemd enthousiasme, soms is dat een niet te definiëren twijfel. Durf te luisteren naar je gevoel. Een ‘nee’ is ook een optie.

  3. Laat je begeleiden
    Terechtkomen in de bedrijfscultuur waar jij je comfortabel voelt? Het vergt vooral veel zelfinzicht en voldoende affiniteit met het bedrijf waarmee je praat. Daarom is een onafhankelijke blik een extra troef. Een expert die samen met jou bepaalt wat jij nodig hebt en die de bedrijven kent. Die al vooraf inschat waar de match ligt. Het bespaart je waardevolle tijd. Dat is exact waarin CTRL-F-experts jou begeleiden.
Nederlands