“Wie fancy functietitels en blitse statements verwacht, zal zich hier niet meteen thuisvoelen.”

aug 17, 2023

Werkgever in de kijker: ATS Groep

Wie ATS zegt, zegt technisch toptalent. ATS Groep overkoepelt 25 bedrijven en heeft zo’n 1200 specialisten aan het werk in België. De technologiegroep focust op elektro- en automatisering, groene energie, mechatronica, HVAC-& energieoplossingen en distributie. Elk bedrijf heeft een eigen familiaal karakter en valt onder de vleugels van een sterke, stabiele groep met een opvallende nuchtere visie. Voer voor technische specialisten… met een nuchtere kijk, dus. ATS Groep is de volgende werkgever met wie we aan tafel zitten n.a.v. onze 5e verjaardag.

Aan tafel: Pascal Vanhoecke: HR Directeur, Ewout Goedgezelschap: Technisch Recruiter, Hendrik Aelbrecht: Co-CEO.

Wat is voor jullie de grootste uitdaging op de arbeidsmarkt, behalve dan de krapte?

Hendrik Aelbrecht: “Naast technische vaardigheden, zoeken we vooral nuchterheid bij onze mensen. We hebben een mentaliteit van doen, samenwerken en servicegerichtheid. Dat strookt moeilijk met glamour, prestige en ego. We zien dat veel bedrijven in wervingsstrategieën vooral uitpakken met spraakmakende marketingcampagnes. Kandidaten voelen zich hierdoor vaak aangesproken, maar we stellen ook regelmatig vast dat ze na een eerste kennismaking, soms na een eerste tewerkstelling, van een kale reis terugkomen. De mooie woorden blijken soms een andere realiteit te maskeren. Dat baart ons zorgen, want het ondermijnt de geloofwaardigheid van hoe werkgevers zich profileren en wekt wantrouwen bij kandidaten. En laat geloofwaardigheid nu net een waarde zijn die bij ATS hoog op de agenda staat.

“We hebben een mentaliteit van doen, samenwerken en servicegerichtheid. Dat strookt moeilijk met glamour, prestige en ego.”

Hoe zien jullie zichzelf als werkgever?

Pascal Vanhoecke: “Onze techniciteit onderscheidt ons in de markt. We zetten eerder in op onze reputatie, dan op klinkende slogans. Samen met onze unieke cultuur willen we mensen aantrekken die hier komen werken omwille van de technische uitdagingen. Marketingpraatjes werken sowieso niet bij het type kandidaten dat wij zoeken. We zoeken mensen die zich aangetrokken voelen door onze jobfierheid. Oprechtheid, dat is wat we willen uitstralen én aantrekken.”

“Marketingpraatjes werken sowieso niet bij het type kandidaten dat wij zoeken.”

Wat mogen kandidaten verwachten die hier aankloppen?

Ewout Goedgezelschap: “Hier draait het niet om individuele doelen. Samenwerken staat hier hoger op de agenda dan carrière maken. Iemand die met een flitsend carrièreplan bij ons aanklopt, kan wel eens de eerste periode op zijn honger blijven zitten. Wie een blitse werkomgeving verwacht, bolde statements en fancy functietitels, zal zich hier niet meteen thuisvoelen. Neen, we dagen de mensen uit op technisch vlak, we challengen ze persoonlijk. Zodat ze in de toekomst sterk staan in elk type project. Hier vormen we mensen 100%. We nemen ze mee in onze denkprocessen, in onze visie, in onze ethiek. Pas als je elk detail mee hebt, elke nuance en elke logica doorziet, kan je ook het volledige proces appreciëren en vatten. Vanuit deze insteek werken onze collega’s onrechtstreeks, maar zeer zeker, aan hun marktwaarde.”

“Laat geloofwaardigheid nu net een waarde zijn die bij ATS hoog op de agenda staat.”

Hoe speelt CTRL-F hier op in?

Pascal Vanhoecke: “CTRL-F voelt onze cultuur goed aan. We weten dat dat soms wel eens aftasten kan zijn, maar jullie hebben ons DNA in de vingers. Partners die met ons samenwerken moeten een absolute focus hebben op lange termijn. CTRL-F deelt met ons diezelfde ethiek.”
“Het begint met kandidaten goed te kennen. Alleen zo kan je ze linken aan onze bedrijfscultuur. Dat jullie een nauwe band met jullie kandidaten opbouwen, merken we in jullie uitvoerige voorstellingen en screeningsrapporten.”

“Dat jullie een nauwe band met jullie kandidaten opbouwen, merken we in jullie uitvoerige voorstellingen.”

Elkaar goed kennen, daar begint het inderdaad mee

Ewout Goedgezelschap: “En dat appreciëren de kandidaten ook zelf. Ze geven zelf aan dat ze zich goed voelen bij de manier waarop ze door CTRL-F begeleid worden. Jullie begeleiden hen in het hele proces en geven ze ondersteuning om de beste keuzes te maken. Ze waarderen de tijd die jullie voor hen uittrekken en de opportuniteiten die jullie hen voorstellen.”

“Kandidaten die jullie voorstellen, kunnen we bijna zo goed als zeker inzetten. Het vereenvoudigt voor ons de selectie en we kunnen sneller tot de kern komen. Wat verwachten ze bij ons, waarvan groeien ze, in welke rol zullen ze bij ons openbloeien? En dat is de beste basis voor een goeie start.”

Nederlands