Via jobshadowing halen we PhD’s direct in onze leefwereld binnen

nov 9, 2023

We lanceerden een tijd geleden een oproep aan bedrijven: wie zet graag de deuren open voor PhD’s die de bedrijfswereld willen verkennen? Een dag waarin één of meerdere PhD’s meelopen in je organisatie. Zo krijgen zij zicht op de processen, structuren en uitdagingen die de bedrijfswereld te bieden heeft. En krijgen bedrijven aan de andere kant de kans om mee te kijken in het hoofd van onderzoekers: wat zijn hun verwachtingen, sterktes en hun twijfels.

PhD Jobshadowing is een initiatief van de VLIR (Vlaamse Universitaire Raad) die verschillende Vlaamse universiteiten overkoepelt. CTRL-F zet mee de schouders onder het initiatief door haar netwerk aan bedrijven te activeren. En daar kregen we best wel wat reactie op. Bedrijven zien het potentieel van een grondige kennismaking die veel verder gaat dan een standaard sollicitatieprocedure.

Eén van de organisaties die meteen op de kar sprong was Fujifilm Electronic Materials. Ze onthaalden vier PhD’s en staken een gevarieerd programma voor hen in elkaar. We hoorden van Jeroen Van De Vyver, HR Business Partner bij Fujifilm Electronic Materials, hoe ze het initiatief ervaren hebben.

 

Hoe hebben jullie de jobshadowing aangepakt?

“Wij hebben vier mensen uitgenodigd uit drie verschillende universiteiten. We brachten gevarieerde topics aan bod. Zo duidden we vanuit HR wat je als PhD binnen ons bedrijf kan doen, wat belangrijk is bij een cv en waar de gevoeligheden liggen bij een potentiële werkgever. We lieten ook onze CEO Hans Vloeberghs zijn visie geven. Met zelf een PhD op zak weet hij perfect in te spelen op beide werelden. We namen de kandidaten mee naar R&D, Process Engineering en Supplier Quality Engineering en brachten hen op verschillende momenten ook weer samen.”

Hoe kijken jullie aan tegen kandidaten met een PhD op zak?

“Op de 250 medewerkers hebben we op vandaag al een 15-tal PhD’s aan boord. De meerwaarde van deze profielen is voor ons klaar en duidelijk. Ze hebben doorheen hun traject veel ervaring met workarounds, gestructureerd onderzoek en creatieve denkpistes. Ze zijn vooral een goede match met bedrijven die inzetten op processen, innovatie en kwaliteit. Ze krijgen van bedrijven soms de feedback dat ze overgekwalificeerd zijn. Meestal is dat het geval voor omgevingen waar er weinig R&D is of niet structureel gewerkt wordt aan continue verbetering. Een tip voor PhD’s die de overstap willen maken naar de bedrijfswereld: onderzoek de context van R&D en financiële status binnen een organisatie. Hoe groter en ruimer, hoe meer uitdagingen en mogelijkheden er op de plank liggen.”

“Ze hebben doorheen hun traject veel ervaring met workarounds, gestructureerd onderzoeken en creatieve denkpistes.”

Waar loopt het soms stroef bij een switch?

“Een bedrijfscontext is vaak strikter en meer gestructureerd dan de academische wereld. Het leven aan de unief is vrijer. Dat is iets waar een PhD zich van bewust moet zijn. Aan de andere kant, je kan hier als bedrijf op inspelen door thuiswerk aan te bieden, flexibele werkuren of op andere manieren autonomie aan te reiken.”

“We vinden dergelijke initiatieven vaak waardevoller dan een grote (dure) employer branding campagne.”

Hoe kijk je zelf terug op het initiatief?

“Voor ons is het sowieso een geslaagde dag geweest. Eén van de PhD’s heeft ons al zijn cv bezorgd. Dus qua return kan dit alvast tellen. We vinden dergelijke initiatieven vaak waardevoller dan een grote (dure) employer branding campagne. Het is een manier om deze mensen direct in onze leefwereld binnen te halen.”

Gespecialiseerde begeleiding via CTRL-F

Ben je zelf PhD en overweeg je een overstap naar de bedrijfswereld? Onze gespecialiseerde consultants brengen je in contact met bedrijven die jou de gepaste context bieden. Contacteer ons vrijblijvend via info@ctrl-f.be.
Ben jij voor jouw organisatie op zoek naar academisch talent? Onze consultants zetten jouw bedrijf graag op de kaart van PhD’s. Neem contact op of blijf ons volgen.

Nederlands