“Honger naar bijleren geeft voor ons de doorslag”

jun 8, 2023

Werkgever in de kijker: UniPartners

Finance experts en IT’ers met de drang om bij te leren en met de gulzigheid om van project naar project te hoppen. Dat is de focus van UniPartners. UniPartners haalt consultants aan boord om ze finaal van de ene opdracht naar de andere te loodsen waar ze hun expertise delen bij verschillende bedrijven. Daarvoor zetten ze gericht in op persoonlijke ontwikkeling, ondersteuning en coaching. Een opdracht waar we met CTRL-F graag onze tanden in zetten. UniPartners is de tweede werkgever waarmee we aan tafel zitten n.a.v. onze 5e verjaardag.

Aan tafel: Bart De Herdt, HR Director en Brigitte Vercauteren, Commercial Director

Finance experts en IT’ers warm maken voor consultancy, het is niet altijd een even evidente missie. Daarnaast spelen een aantal niet te negeren dynamieken op de arbeidsmarkt.

Wat is voor jullie de grootste uitdaging op de arbeidsmarkt, behalve dan de krapte?

Brigitte: “Hoe mensen naar mobiliteit en flexibiliteit kijken, is de laatste jaren erg veranderd. Mensen zijn amper nog bereid om ver te rijden of files te trotsteren. Ook flexibele werkuren hebben een grote impact op de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. De arbeidsmarkt is gekanteld naar een werknemersmarkt. Maatwerk op maat van medewerkers zal nodig zijn. Zowel in takenpakket en uurroosters als in loonbeleid. Bedrijven vragen nu al: “Ik zoek profiel x, maar als je iemand ontmoet die aan drie van de vijf criteria voldoet, laat maar komen. We passen er wel een mouw aan.”

“Als iemand aan drie van de vijf criteria voldoet passen we er wel een mouw aan.”

Is functies afstemmen op het geïnteresseerde profiel altijd zo gemakkelijk?

Bart: “Neen, soms zijn er aspecten doorslaggevend waar je niet omheen kan. Dat ervaren we bij UniPartners bijvoorbeeld absoluut bij de rekrutering van consultants. Bij een consultant komen nu eenmaal specifieke persoonlijkheidseigenschappen kijken. Je moet energie krijgen van het wisselen van projecten bijvoorbeeld. Reken dat consultants gemiddeld zo’n tweetal keer per jaar switchen van project. Twee keer per jaar in een totaal nieuwe situatie terechtkomen, dan moet je heel snel je weg kunnen zoeken, vaak in specifieke omstandigheden. Denk aan een collega die plots uitgevallen is, organisatiewijzigingen. Goede communicatievaardigheden zijn dan cruciaal. Samenwerken met telkens andere contactpersonen, verwachtingen kunnen inschatten en bijstellen: dat vraagt bovenop sterke communicatie ook nog een stevige portie assertiviteit.”

“Twee keer per jaar in een totaal nieuwe situatie terechtkomen, dan moet je heel snel je weg kunnen zoeken. ”

Blijken die persoonlijkheidseigenschappen vaak een struikelblok?

Bart: “Hoewel dat best een stevig pakketje is dat niet voor elke persoon is weggelegd, zijn er toch meer mensen succesvol in consulting dan ze op het eerste gezicht zouden denken. We merken dat het vaak over onwetendheid gaat.”

“Toch zijn er meer mensen succesvol in consulting dan ze op het eerste gezicht zouden denken.”

Hoe merk je dat?

Brigitte: “Ik denk dan aan Laure. Laure is vorig jaar gestart via CTRL-F en kwam uit de banksector. Ze werkte al jaren bij dezelfde werkgever en was toe aan een switch die haar uitdaagde, waarvan ze bijleerde en die haar deed groeien. In verschillende gesprekken met CTRL-F is ze tot de conclusie gekomen dat consulting misschien toch wel iets voor haar was. Voor ons was de doorslaggevende factor dat haar honger naar bijleren groot was. Haar interesses en persoonlijkheid hebben ons ervan overtuigd dat ze perfect was voor de job.”

“Voor ons was de doorslaggevende factor dat haar honger naar bijleren groot was.”

Is Laure ook perfect gebleken voor de job?

Brigittte: “Ja. Al was de start best wel doorbijten. Ze kwam terecht in een project dat haar op elk vlak uitdaagde. Vooral de bedrijfscultuur was een behoorlijke uitdaging. Een omgeving waarin een work-life balance onbestaande was. Avondwerk, weekendwerk, doorwerken op vakantie, het was schering en inslag. Hierin meegaan én zich inwerken in een bedrijf en takenpakket dat onbekend is, dat is een combinatie die Laure extreem op de proef gesteld heeft. Zeker wanneer je weet dat ze haar job perfectionistisch benadert.”

Wat is jullie rol in zo’n uitdagende situatie voor een startende consultant?

Bart: “Op zo’n moment staan wij unaniem achter onze collega en gaan we aan de slag met de situatie. We gaan in gesprek met het bedrijf. We leggen het pijnpunt bloot en blokken de situatie af. Zo spraken we af dat we de opdracht van onze kant maand per maand verlengen en evalueren. Eén voorwaarde was cruciaal: dat beide partijen een goed gevoel hadden. Zo is er ondertussen al veel veranderd bij het bedrijf op vlak van work-life balance. Laure haar opdracht loopt er nog steeds. Het illustreert hoe je als externe consultant ook veel teweeg kan brengen als je blijft communiceren en in dit geval ook de nodige grenzen trekt.”

Klinkt best uitdagend.

Bart: “We moeten wel eerlijk zijn, dit is eerder een uitzonderlijke situatie, maar het toont aan dat persoonlijkheid echt cruciaal is om in projecten een verschil te maken.”

“Het illustreert hoe je als externe consultant ook veel teweeg kan brengen als je blijft communiceren en in dit geval ook de nodige grenzen trekt. ”

Hoe hebben jullie het probleem gedetecteerd? In veel gevallen zorgt zo’n situatie ervoor dat iemand er het liefst de stekker meteen uittrekt.

Bart: “We zijn hierin heel alert. We plannen sowieso tweemaandelijks evaluatiegesprekken in. In dit geval frequenter. De welzijnsbarometer is cruciaal bij UniPartners. Dat zijn 4 vragen die elke consultant krijgt wanneer ze hun timesheets invullen. Zonder een antwoord op de vragen, kunnen de timesheets niet bevestigd worden. Op vier vragen wordt gevraagd om een score te geven. We ervaren dat mensen niet snel hun bezorgdheden spontaan komen bespreken, maar een cijfer is snel gegeven. Vanaf een bepaalde score gaan bij ons de alarmbellen rinkelen en gaan we in gesprek. Dat legt meteen bezorgdheden bloot. Zo hebben we ook de situatie met Laure opgepikt. En inderdaad, zo hebben we haar gelukkig nog altijd aan boord.”

Wat is jullie aan de voorbije samenwerkingen met CTRL-F het meest bijgebleven?

Brigitte: “We waren al meteen verrast door de kennismaking. Jullie hebben met verschillende collega’s grondig de tijd genomen om te komen luisteren naar wat onze noden zijn. Een uitgebreide meeting waarin de basis gelegd is voor een waardevolle vertrouwensband. We hebben iedereen gezien die op ons dossier werkt. Het is fijn om dat menselijke te zien, een waarde die ons bedrijf ook heel erg benadrukt.”

Zie je dat ook terug in de selecties?

Brigittte: “Ja, je merkt dat elke kandidaat grondig gescreend is. We krijgen uitgebreide testresultaten. Aan de hand van de details die we doorkrijgen, merken we dat er tijd gestoken is in de screening. De ambities van de kandidaat zijn duidelijk en goed afgestemd op de verwachtingen van onze jobs. We vinden vooral ook de aanpak verfrissend. Rustig, niet te pushy: focus op kwaliteit en een waardevolle samenwerking. Zo werken wij het liefst.”

Nederlands