Hoe je als werkgever startende ingenieurs het best ondersteunt

nov 10, 2022

Met een ingenieursdiploma op zak zijn de carrièrekansen oneindig, zo krijgen studenten vaak te horen. En voor bedrijven is het stevig hengelen om een veelbelovende young potential binnen te halen. Niets nieuw wat we hier vertellen.

 

Keerzijde van de medaille

Toch starten pas afgestudeerde ingenieurs niet altijd met evenveel zelfvertrouwen hun zoektocht naar een job. Of, eens opgestart stellen ze vast dat de jobs toch veelzijdiger zijn dan waarop ze werden voorbereid. Of net omgekeerd, is die eerste job toch niet zo technisch interessant als verwacht. Genoeg redenen dus waarom een carrièrekickstart al eens durft te sputteren.

Daar kunnen bedrijven maar beter uit leren en slim op inzetten. Want een startende ingenieur die meteen goed zit, blijft met plezier even hangen bij diens eerste werkgever.

 

Bevindingen van starters

Hoe afgestudeerden terugkijken op hun eerste stappen op de arbeidsmarkt was dan ook hét uitgangspunt van de Startbaanenquête die ie-net, de ingenieursvereniging, lanceerde onder de afgestudeerde ingenieurs van de laatste drie afstudeerjaren.

 

Kijk verder dan het loon

Wat blijkt? Dat loon niet de belangrijkste motivator is in een job. Waar je wel maar beter dubbel en dik op inzet?

Nederlands