Zo ziet het loon van ingenieurs eruit

jun 9, 2022

Let’s talk money! Hoe zit dat nu eigenlijk met het loon van een ingenieur? Verdienen burgerlijk ingenieurs effectief meer dan hun collega-industrieel ingenieurs? Waar werk je het best om veel te verdienen en is loon wel degelijk doorslaggevend bij onderhandelingen? Ie-net bundelde zorgvuldig de antwoorden in de salarisenquête 2021. Wij geven je alvast de highlights mee.  

Verdient een burgerlijk- of bio-ingenieur meer dan een industrieel ingenieur?

Ja. Hoewel we omzichtig met de resultaten moeten omspringen liggen de medianen iets hoger bij de eerste groep dan bij de tweede. Van de ingenieurs die aan hun loopbaan starten verdient 50% van de industrieel ingenieurs meer dan € 2700 bruto per maand. Voor de groep van burgerlijk- en bio-ingenieurs is dat € 2841. Na 10 jaar ervaring verdient 50% van de industrieel ingenieurs meer dan € 4202 bruto per maand tegenover € 4549 bij hun collega’s. Na 20 jaar is dat respectievelijk € 5060 en € 5990 bruto per maand.  

Factoren die een invloed hebben op het loon van ingenieurs

Verschillende factoren samen bepalen of je meer of minder verdient. Het is geen verrassing meer om te lezen dat wie in Brussel werkt over het algemeen een hoger loon uit de brand kan slepen dan wie in West-Vlaanderen werkt bijvoorbeeld. Kies je voor een kmo met minder dan 50 werknemers of ga je voor een corporate omgeving met meer dan 5000 werknemers, dan ga je in die laatste categorie wellicht een hoger loon kunnen bemachtigen. Ook je functieniveau met al of niet leidinggevende verantwoordelijkheden, spelen een rol. En helaas, zit je als vrouw op een ingenieursstoel, dan is de kans groot dat je loon lager ligt dan bij je mannelijke collega’s. Het is amper te geloven dat we dit anno 2021 nog altijd zwart op wit zien staan.  

Een hoger loon? De sector doet er toe

Financiële voorsprong nemen op je collega’s? Dat doe je gemakkelijker als je in de chemie- of farmaceutische sector werkt. Ook de metaalsector of de energiesector betaalt in veel gevallen gemiddeld iets meer.  

En hoe zit het met de extralegale voordelen van ingenieurs?

Naast het brutoloon krijgen ingenieurs vaak ook een gevarieerd pakket aan extralegale voordelen aangeboden. Een dertiende maand, een hospitalisatie- en ziekteverzekering en een pensioenplan met groepsverzekering staan bij meer dan 85% van de ingenieurs op de loonbrief. Of dat ook de meest gewaardeerde voordelen zijn? Niet altijd, zo blijkt. Want in de top 3 van meest gewilde voordelen staan een bedrijfswagen, een tankkaart en de dertiende maand (eindejaarspremie).  

Stay or leave? Ingenieurs zijn best tevreden in hun job

74% van de ingenieurs geeft aan dat ze tevreden zijn in hun huidige job. Toch overweegt 1 op 6 om van job te veranderen. Een aantrekkelijker loonpakket lijkt voor 65% van deze twijfelaars een belangrijke trigger te zijn. Maar wie effectief de stap naar een andere job zette, geeft aan dat betere carrièremogelijkheden en de bedrijfssfeer de uiteindelijke doorslag gegeven heeft. Stof tot nadenken dus. Je eerste job als ingenieur scoren of de verschillende carrièrekansen aftasten? Ons netwerk spreidt zich zowel over gerenommeerde bedrijven als over kmo’s en start-ups in alle sectoren. Perspectieven genoeg. Op zoek naar een goedbetaalde job?
Nederlands