Hoe solliciteren ook chill kan zijn: 5 tips 

sep 30, 2022

Ze zijn schaars, de mensen die zelfverzekerd afzakken naar een sollicitatiegesprek. Begrijpelijk, want je wil je van je beste kant laten zien. Zeker als je die job ab-so-luut wil binnenhalen. Maar nét die gedachte weerhoudt je er van om jou te laten zien zoals je bent.  

De touwtjes zelf in handen houden, dat is het geheim. Hoe? 

 

1. Creëer je eigen filter 

 Het ene moment tik je ‘vacature’ in de zoekbalk van Google in. Het andere moment puilt je inbox uit van de aanbiedingen, transformeren je socials in één langgerekte carrousel van jobaanbiedingen. Of staat je telefoon roodgloeiend. Alsof je een rollercoaster opstapt waarvan je niet wist dat hij overkop ging. Adem happen en ondergaan. 

Dat kan anders. Het is gekkenwerk om je door elk voorstel te laten meeslepen. Hou liever het stuur stevig vast en bepaal zelf op welke voorstellen, bedrijven of kantoren je graag ingaat. 

Ons advies: 

  • Screen verschillende aspecten van de bedrijven of partijen waar je een afspraak mee wil maken.  
  • Een online imago is één, hoe die tot stand is gekomen is twee: we all know the catfishes, phishers of tinder swindlers van deze wereld. Blijf kritisch. 
  • Spreek je netwerk aan. Je kent altijd wel iemand via-via die contacten heeft in een bepaald bedrijf of met een bepaald kantoor. Daar hoor je de fijne weetjes. Maar ook hier: blijf kritisch. 
  • Hoe futureproof een bedrijf is? Ga op zoek naar hoe een bedrijf zich opstelt in de markt op vlak van innovatie en vernieuwingen. 

Wat helpt? Dat is een onafhankelijke blik op wie jij bent en wie de bedrijven zijn. Een careermate die jou helpt te filteren, organiseren en structureren. En die de echte fit zoekt. Zo kennen we bij CTRL-F de bedrijven al langer en voelen we haarfijn aan waar jij thuishoort. 

 

2. Mirror, mirror on the wall: zet jezelf slim in de kijker 

 Als er iets belangrijk is tijdens jouw sollicitatieproces, dan is het wel het beeld dat je schept over jezelf. Zowel in je cv, je motivatiebrief als op je gesprek. Oké, het is tijd dat bedrijven verder kijken dan je opleiding en de opeenvolgende werkervaringen die netjes opgesomd staan in een A4’tje. Maar dan moet je jezelf wel van een andere kant laten zien. Niet? 

Hoe dan? 

  • Ga tijdens je voorbereiding verder dan een terugblik op wat was. Focus op je ambities en de competenties die je verder wil ontwikkelen. 
  • Denk na over de opleidingen die je in de toekomst nog wil volgen. 
  • Wie je bent en hoe je je job doet, nét die aspecten worden belangrijker en belangrijker voor bedrijven. Laat blijken hoe jij de zaken aanpakt, wat jouw waarden zijn en waar je van wakker ligt. 

Wat helpt? Dat is iemand die jouw identiteit tot leven brengt. Een identitybuilder die jou helpt je verhaal te vertellen. Zo maken we bij CTRL-F een soft skills rapport op waarmee jij tijdens het gesprek kan aantonen dat je iemand bent met een unieke levensreis, persoonlijkheid en troeven. Mooi meegenomen: we maken samen met jou een sollicitatievideo waarin jij jezelf letterlijk in de kijker zet. 

 

3. Organiseer je like no Marie Kondo ever did 

 Het kan al eens tegenvallen. Je smartphone crasht net voor vertrek waardoor Waze het laat afweten. Of je rijdt gewoon overwacht de file in. Ook mogelijk: je verloor je in de opmaak van je avatar en bent alle besef van tijd en ruimte kwijt. Te laat! Shit happens. Maar wel veel minder frequent wanneer jij jouw zaakjes op orde hebt. 

Voorbereiding is key en zit vooral in de kleine dingen:  

  • Check ruim vooraf hoever het rijden is, waar de parking zich bevindt en hoe je je aanmeldt 
  • Heb je een videocall? Zorg dan voor een verzorgde setting en vooral: verwijder dat wasrek achter je 😉. 
  • Toon aan dat je je zaken op orde hebt. Maak vooraf een mindmap van wat je zeker wil vertellen: wanneer kan je opstarten, welke gesprekken heb je nog lopen. Welke festivals of reizen kan je zeker niet missen? 

Wat helpt? Een sollicitatie-assistent: iemand die orde schept in de chaos. Zo beheert CTRL-F jouw sollicitatieagenda, helpen we je gesprekken voorbereiden en gaan we heel snel achter concrete feedback aan bij je potentiële werkgever. 

  

4. Vermijd eenrichtingsgesprekken: be the grillmaster 

 Niets zo stresserend als het vooruitzicht van een verhoor dat op je afkomt. Plichtsbewust ja en nee knikken. Twijfelen over het antwoord waarmee je het best kan scoren. Verlamd zijn omdat je je verspreekt. Inderdaad, de perfecte cocktail voor een gesprek dat op je maag blijft liggen. Nergens voor nodig. 

Een succesvol sollicitatiegesprek is een evenwichtig gesprek waarin beide partijen elkaar leren kennen. Kind of dating eigenlijk. Waarin jullie beiden aftasten of jullie elkaar liggen en aanvullen. Durf je gesprekspartner dus evengoed op de rooster te leggen.  

Hoe je  het gesprek interactief maakt? Durf vragen te stellen.  

  • Check in welke mate en hoe medewerkers kunnen groeien in het bedrijf. Hoe zien ze opleiding en ontwikkeling? 
  • Hoe staat het bedrijf tegenover flexibele werkuren? En thuiswerk? 
  • Hoe belangrijk is open communicatie? Hoe ziet de feedbackcultuur eruit? 
  • Hoe gaat het bedrijf om met diversiteit en inclusie? 
  • Hoe ziet het team eruit? 

Wat helpt? Iemand die jouw waarden in kaart brengt en de bedrijfscultuur bij de verschillende bedrijven kan inschatten. Zo helpen we je bij CTRL-F om de juiste vragen in kaart te brengen. 

 

5. Focus on the good

Dat je verandert van job heeft natuurlijk een verhaal. Misschien kon je de eetgeluiden van je collega moeilijk verteren of blonk je baas uit in afwezigheid. Misschien was het werk niet eerlijk verdeeld. Maar guess what? Het doet er niet toe. 

Je nieuwe werkgever heeft geen boodschap aan de vuile was van je bedrijf, want – spoiler alert – er valt in élk bedrijf wel een stapeltje vuile was te vinden. Niemand is perfect, toch?  

Belangrijk is te benoemen wat je hoopt te vinden in een nieuwe job. Praat alleen over jezelf, over je ambities, waarden en visie. Door je bescheiden op te stellen tegenover je huidige werkgever laat je je van je integere kant zien. En dat? Dat waarderen je gesprekspartners nu eens écht. 

Enkele guidelines: 

  • Bereid je voor op de vraag: ‘waarom wil je weg bij je huidige werkgever?’ 
  • Geef aan dat je beter functioneert in een omgeving zoals het bedrijf waarvoor je solliciteert (benoem de zaken concreet). 
  • Leg de focus op wat je geleerd hebt in je vorige werkervaringen. 

Wat helpt? Iemand die voor jou de zaken in perspectief zet en je helpt te vertalen naar een positief verhaal. Zo gaan we bij CTRL-F met elk carrièreverhaal persoonlijk aan de slag en helpen we je mee je sollicitatieverhaal vorm te geven. 

 

Move over knikkende knieën 

Afzakken naar een sollicitatiegesprek met klamme handen? Dat is vanaf nu verleden tijd. Goed voorbereid  zijn en een open, nieuwsgierige blik is alles wat je nodig hebt. En reken je graag op een running mate? CTRL-F got you covered. 

Nederlands