Thuiswerk? Ja, maar met mate 

jun 30, 2022

Wat weegt voor jou, naast de financiële kant, het meest door bij een jobaanbod? Met deze stelling polsten we even geleden op LinkedIn naar de randvoorwaarden die bij de keuze voor een job sterk doorwegen. De nummer 1 is weggelegd voor thuiswerk (34%), op de voet gevolgd door doorgroeimogelijkheden (32%). Onze kijk op working from anywhere is de voorbije twee jaar drastisch veranderd. Zowel bij medewerkers als bij bedrijven. Onderzoek wees ondertussen uit dat 20 tot 25% van de medewerkers in sterk ontwikkelde economieën zo’n 3 tot 5 dagen van thuis kunnen werken zonder productiviteitsverlies. Goed nieuws voor de fans. Toch brengt thuiswerk een aantal keerzijdes met zich mee. Waar het schoentje soms durft knellen? 5 valkuilen voor notoire thuiswerkers om handig op in te spelen
 1. 1. Flexibiliteit: een kwestie van kiezen

  Flexibiliteit is life, maar komt ook met de nodige keuzestress. Zo zou onderzoek uitgewezen hebben dat wie 5 dagen de file naar Brussel trotseert niet noodzakelijk meer stress ervaart dan wie wekelijks telkens de optimale keuze moet maken tussen thuiswerk en kantoorwerk. Flexibiliteit vraagt meer beslissingsmomenten en kiezen is altijd een beetje verliezen. En dat prikkelt ons stressniveau.
   
 2. 2. Het risico van onzichtbaarheid

  Wie meer aanwezig is op kantoor wordt meer gezien. Wie meer gezien wordt, krijgt gemakkelijker erkenning en maakt meer impact bij collega’s en leidinggevenden. Onderzoek wees uit dat 64% van de managers gelooft dat collega’s op kantoor beter presteren dan remote workers. En ja, dat is perceptie, maar wel perceptie met effect op je doorgroeimogelijkheden en promotiekansen. Food for thought.
   
 3. 3. Collega’s, da’s de confetti

  Als het een beetje meezit, dan zit er af en toe wel een een chitchat in met je collega’s of lachen jullie samen wat af. Je valt op elkaar terug als klankbord en je klinkt al eens op successen. Misschien delen jullie dezelfde interesses of leer je gewoon heel veel van elkaar bij. De fysieke aanwezigheid van collega’s zorgt voor de nodige energieshots. They spice up your career.
   
 4. 4. Meer betrokken, meer voldoening

  Ben jij helemaal mee met wat er reilt en zeilt in de organisatie? Ken jij de collega’s van andere afdelingen? Ken jij de stand van zaken in de lopende projecten? Hoe meer je in de organisatie betrokken bent, hoe beter jij je stempel kan drukken. Hoe groter je gevoel van voldoening. Hoe minder je aanwezig bent, hoe moeilijker om vat te krijgen op wat er leeft.
   
 5. 5. Nieuw in de job? Horen, zien en leren

  Een nieuwe werkgever? Dan zijn de vele Teams- en Zoom calls niet meteen bevorderlijk om je een kickstart te garanderen. Voeling krijgen met de organisatie, de structuur doorgronden en de energie aanvoelen: daarvoor zijn face-to-facecontacten onbetaalbaar. Niet alleen jij zit sneller op het juiste spoor, ook je collega’s ontdekken sneller je waardevolle kantjes.
Thuiswerk is dus niet altijd de heilige graal, maar een slimme combo kan dat wel zijn. Werkgevers zijn zich hiervan bewust en experimenteren met policiy’s en regels om werkbare kaders uit te werken. Geen one size fits all, maar heldere afspraken die medewerkers bewustmaken van wanneer ze waar het best controle krijgen over hun werk. Weegt thuiswerk voor jou door in de keuze van je werkgever? Ontdek samen met ons de jobs waarvan ook de randvoorwaarden jou op het lijf geschreven zijn.

Bron:
Vlerick Masterclass i.s.m. Accent: How to become irresistible to candidates? How to build a strong employer brand?

Nederlands