Projectsourcing: een carrièrekeuze voor meer dan 120 technische talenten

apr 25, 2023

Werkgever in de kijker: Engi Talents

Ruim 120 technische talenten warm maken voor een job in projectwerk voor Engi Talents: dat is het resultaat van een jarenlange intense samenwerking tussen CTRL-F en Engi Talents. CTRL-F wordt dit jaar 5, dus blikken we terug op 5 jaar samenwerken met de boeiendste werkgevers. We trappen af met Engi Talents, een bedrijf dat zij aan zij met CTRL-F de voorbije 5 jaar uit de kinderschoenen gegroeid is. Een boeiend gesprek over straffe kandidaten, straffe uitdagingen en een straffe samenwerking.

Aan tafel: Annemie Decadt: HR & Communications Manager, Koen Louagie: Operations & Sales Manager en Bart Van Loo: Accountmanager West-Vlaanderen.

Bij Engi Talents is iedereen in dienst met een vast contract onbepaalde duur. Engi Talents zet zijn vaste medewerkers aan het werk bij bedrijven die bij hen aankloppen met een tijdelijke nood aan technisch talent. Aan het einde van de opdracht krijgt de Engi’neer een volgende opdracht voorgeschoteld. Dat is kort hoe Engi Talents werkt. Jullie blijven groeien en vaste medewerkers aantrekken.

 

CTRL-F: Waarin ligt voor jullie de uitdaging in de huidige arbeidsmarkt, behalve dan de schaarste?

Koen: “Kandidaten kunnen vandaag kiezen tussen heel wat jobaanbiedingen. Je moet dus als beste werkgever kunnen scoren tussen 3, 4 of meerdere bedrijven. Je moet een boeiend verhaal kunnen schetsen én dat in de praktijk ook waarmaken. Zo worden we uitgedaagd om ons als werkgever kritisch in vraag te blijven stellen.

Annemie: “Mensen vinden die graag het avontuur in hun job aangaan. Die over moeilijke situaties zeggen: laat maar komen. Die zich zelfzeker voelen in nieuwe omgevingen. Collega’s aanwerven die erop durven vertrouwen dat we telkens een project voorschotelen dat hen op het lijf geschreven is. Daarin zit voor mij de uitdaging. Deze eigenschappen blijken niet voor iedereen even vanzelfsprekend te zijn.

Koen: We willen ook graag kandidaten aantrekken met meer ervaring, want om op projectbasis te werken is dat natuurlijk een troef. We merken dat medewerkers met veel ervaring het soms als een grote drempel zien om de switch te maken naar projectwerk. Die perceptie willen we tackelen.

“We merken dat medewerkers met veel ervaring het soms als een grote drempel zien om de switch te maken naar projectwerk. Die perceptie willen we tackelen.”

CTRL-F: De voorbije 5 jaar selecteerden we met CTRL-F ruim 120 kandidaten die bewust kozen voor projectsourcing. Welke kandidaat is jullie het meest bijgebleven?

Koen: “Katrien. Een dame die rond haar veertigste koos voor een carrièreswitch: van de zorg naar de industrie. Ze heeft zich omgeschoold naar designer. De mentale druk van de zorgsector en onregelmatige uren hadden een grote familiale impact. Ze is ondertussen al een 3-tal jaar sterkhouder in een mannenwereld, maar voelt er zich perfect op haar plaats. En ook wij zijn blij met elke keuze die iemand maakt voor een technische richting.”

Bart: “Bij mij is Christof blijven hangen. Hij vinkte niet meteen alle checkboxes aan die belangrijk zijn om bij ons te werken. Toch stelde Justine hem met volle overtuiging bij ons voor. We moeten eerlijk bekennen dat we in een eerste fase het cv er niet meteen zelf hadden uitgepikt. Maar de overtuiging van Justine, haar argumenten en haar geloof in de kandidaat hebben ons overtuigd om ervoor te gaan. Hoe goed ze de kandidaat kende en de sterktes inschatte is me altijd bijgebleven.”

“Van de zorg naar de industrie: we zijn blij met elke keuze die iemand maakt voor een technische richting.”

CTRL-F: We ervaren hoe Engi Talents zelf heel wat tijd en energie steekt om alles uit een waardevolle samenwerking te halen. Waar ligt voor jullie de kracht van de samenwerking met CTRL-F?

Koen: “In het begin is het in een samenwerking wat aftasten, maar doorheen de jaren heeft CTRL-F het DNA van een Engi’neer (zo noemen we onze vaste collega’s) zich zo eigen weten te maken dat we helemaal kunnen vertrouwen op de voorstellingen. Ze weten perfect welke technische talenten zich als een vis in het water voelen bij ons. En daarvoor doen we inderdaad graag zelf ook de nodige inspanningen.”

Bart: “Klopt. Ik aarzel bijvoorbeeld nooit om snel eens binnen te springen als ik een CTRL-F kantoor voorbij kom om de laatste editie van onze magazines te bezorgen.”

Koen: “De lunch & learn sessies die we organiseren om onze werking te verduidelijken, blijven me ook altijd bij. En geen warmer welkom dan tijdens een passage op één van jullie seminariedagen.”

Annemie: “We houden van jullie persoonlijke aanpak en intensieve opvolging en communicatie. En inderdaad, we geven ook veel van onszelf in een samenwerking, dat is onze stijl. Daarvoor verwachten we niet meteen iets terug. We duwen niet graag op een samenwerking, we investeren in resultaten op lange termijn. Wat ik het meest waardeer is dat we alles letterlijk kunnen benoemen. Hebben we ergens een vreemd gevoel bij, hebben we ideeën om het anders of beter te doen, dan leggen we dit gewoon op tafel. En die openheid en directheid komt ook van de CTRL-F collega’s terug.

“Wat ik het meest waardeer is dat we alles letterlijk kunnen benoemen. En die openheid en directheid komt ook van de CTRL-F collega’s terug.”

CTRL-F: De hartelijke aanpak is voor ons de grootste troef van Engi Talents. Wat zouden jullie als grootste troef van CTRL-F naar voor schuiven?

Annemie: “Ik zie CTRL-F als een pionier in de specialisatieaanpak. Jullie focus werkt en de resultaten volgen. Al merken we dat wel meer rekruteringspartners jullie voorbeeld ondertussen volgen. Jullie blijven in elk geval buiten de standaard kaders denken, zetten mee experimenten op, doen voorstellen om het anders te doen. Dat is verfrissend en houdt iedereen scherp.

“Ik zie CTRL-F als een pionier in de specialistatieaanpak.”

Koen: “Kandidaten die via CTRL-F bij ons op gesprek komen weten perfect waar ze terechtkomen en voor welk type job ze solliciteren. Dat is in andere gevallen soms wel eens anders. Het is fijn om mensen te ontmoeten die in die fase al bewust voor projectsourcing en Engi Talents gekozen hebben.

Bart: “Ik apprecieer het enorm dat we elkaar heel regelmatig horen. Snel even contact zoeken om kleine sollicitaties te bespreken of kleine bezorgdheden te counteren, daarmee zetten we telkens grote stappen vooruit.

 

CTRL-F: En dat gaan we zo blijven doen. Op naar de volgende 5 jaar.

Nederlands